Защо е полезно плуването за децата?

плуване за деца

Научаването на детето да плува може да открие един обширен свят пред вашия мъник. Уроците по плуване ще бъдат от полза за детето ви през целия му живот.

Плуването е чудесно занимание за децата. То не само им осигурява забавен и приятен начин за прекарване на времето, но има и много ползи за физическото и психическото им здраве, както може да бъде и дори животоспасяващо.

Всяко дете обича да играе във водата, а уроците по плуване ще му помогнат да придобие умение, което ще му помогне да се справи в непредвидена ситуация във водата. В този материал ще се запознаете с 7 от ползите от плуването за децата.

1. Подобрено здраве

Плуването е чудесен начин да помогнете на децата да поддържат форма и да подобрят здравето си. То е чудесна форма на сърдечно съдови упражнения, които изгарят калории, укрепват и тонизират мускулите и увеличават издръжливостта.

Плуването може да помогне и за подобряване на гъвкавостта и координацията, което го прави чудесен начин децата да останат активни и здрави.

2. Облекчаване на стреса

При плуване тялото освобождава ендорфини – хормоните на доброто настроение, които помагат за намаляване на стреса и тревожността.

Плуването също така е чудесен начин да помогнете на децата да управляват емоциите си, тъй като може да им помогне да се съсредоточат върху текущата задача, да се откъснат от всякакви притеснения и да се отпуснат.

3. Подобряване на психичното здраве

Плуването може да помогне за подобряване на психичното здраве на децата по различни начини. То може да им помогне да се чувстват по-уверени и комфортно с тялото си, тъй като осъзнават по-добре физическите си способности.

Плуването може също така да помогне за подобряване на концентрацията и фокуса, тъй като те се научават да се съсредоточават върху поставената задача и движенията, които извършват.

4. Социални умения

Плуването е чудесен начин децата да развият своите социални умения. Независимо дали участват в клас по плуване или се присъединяват към организиран отбор по плуване, те ще могат да общуват с връстниците си, да споделят опит и да се научат да работят заедно. Това е чудесна възможност за тях да развият между личностните си умения, които ще са им от полза през целия живот.

5. Защо да изберете плуването в минерален басейн?

Плуването е добър избор за спорт за малчуганите. А плуването в минерален басейн, има много други ползи освен тези за физическото състояние на детето ви. В СПА хотел в Добринище с минерален басейн вие и вашето дете ще се насладите на чудотворните ползи от действието на минералната вода, а и ще се възползвате от чистия и свеж въздух.

Има безброй научни доказателства за ползите на минералните басейни. Съдържанието на минерали във водата ще помогне за доброто състояние на кожата на вашето мъниче. Минералната вода има добър ефект и при много здравословни проблеми, като например астма.

6. Ще създадете любов към спорта за цял живот

Едно от най-големите предимства на плуването е това, че децата ще се научат да асоциират спорта със забавата. Добрата връзка на детето и спорта е изключително важна, тъй като по този начин е вероятно то да остане активно през целия си живот.

7. Подобряване на зрително-моторна координация

Може да не запишете детето на плуване именно с тази цел, но това може да бъде един бонус страничен ефект. Децата, които от рано са се научили да плуват имат изключително добри зрително-моторни умения. Всъщност децата, които са започнали да плуват рано в живота си са постигнали умствени и физически умения по-рано от своите връстници, които не плуват.

Плуването е чудесно занимание за децата, тъй като им осигурява забавен и приятен начин за прекарване на времето, като в същото време предлага и множество ползи. Независимо дали искат да подобрят физическото си здраве, да се освободят от стреса или да развият социалните си умения, плуването е чудесна възможност за тях.