Ролята на магнезия през бременността

Ролята на магнезия в нашето тяло е голяма. Освен че участва в образуването на костна тъкан, той регулира енергийния метаболизъм в клетките и участва в активирането на около 300 ензимни реакции. Магнезият е универсален регулатор на метаболитните процеси и един от ключовите елементи на метаболизма. Този микроелемент помага за повишаване на устойчивостта на стрес, необходим е за функционирането на сърдечно-съдовата система и стабилизира кръвното налягане. Като участва в отпускането на мускулните влакна, магнезият действа като естествен калциев антагонист. Ето защо достатъчното ниво на магнезий в организма е особено важно по време на бременност.

Как магнезият влияе на мускулната функция?

Магнезият и калцият допринасят за гладкото функциониране на мускулната система. Калцият играе основна роля в мускулната контракция, докато магнезият насърчава мускулната релаксация. Ако относителната концентрация на калций в мускула се увеличи поради недостиг на магнезий, мускулът не може да се отпусне напълно и се появяват крампи. Магнезият помага за премахване на мускулните крампи, като намалява повишената пропускливост на мембраната и възстановява съотношението на електролитите извън и вътре в клетката. Магнезият предотвратява прекомерния приток на калций в мускулните и нервните клетки, което помага за намаляване на напрежението в скелетните мускули и гладките мускули.
Как магнезиевият дефицит влияе на бременността?

В случай на магнезиев дефицит по време на бременност, жените могат да се оплакват от мускулни потрепвания и крампи, по-често в мускулите на прасеца; слабост, умора и други прояви на астения; безпокойство, безсъние. Сами по себе си тези симптоми не са причина за тревога, но правилното решение би било да се вземат тестове за съдържанието на магнезий в кръвта. Липсата на магнезий в тялото на бременна жена може да доведе до по-сериозни последици: повишаване на тонуса на матката, заплаха от аборт, синдром на забавяне на растежа на плода и прееклампсия.

Следователно адекватното снабдяване на тялото на майката с магнезий е от основно значение за благосъстоянието на майката и детето.
Колко магнезий трябва да приемате по време на бременност и кърмене?

Германската асоциация по хранене препоръчва дневен прием от 310 mg магнезий за бременни жени, което е малко по-високо от препоръчителното количество за небременни жени на възраст над 25 години. Тъй като поради хормонални промени по време на бременност, магнезият се отделя по-активно с урината. Магнезият също така участва в процесите на клетъчно делене и растежа на ембрионалните клетки, така че е полезен не само за тялото на майката, но и за тялото на нероденото дете. През последния триместър на бременността ембрионът натрупва до 7 mg магнезий в костите и мускулите.

По време на кърмене нуждата от магнезий е още по-висока – 390 мг. Средно 100 ml кърма съдържат 3 mg магнезий, който е особено необходим за новородено.
Колко дълго трябва да се приема магнезий по време на бременност?

За да избегнете магнезиев дефицит по време на бременност, се препоръчва да започнете да наблюдавате нивата на магнезий още на етапа на планиране на бременността. Лекарите препоръчват поддържане на нивата на магнезий през цялата бременност и до края на кърменето.
Какви храни съдържат магнезий?

Основни източници на магнезий са ядките и семената, като „шампиони“ сред тях са слънчогледовите и ленените семена, съответно с 420 и 350 мг магнезий на 100 г. Неолющените зърна пшеница и овес също съдържат много магнезий. Много магнезий се съдържа в обвивката на зърното. Ето защо зърнените храни и хлябът от пълнозърнесто брашно са толкова важни в диетата. И например една порция мюсли на ден с две резенчета банан (45 mg магнезий за всеки 100 g банани) вече осигурява по-голямата част от дневния прием на магнезий. Тялото обаче не може да усвои напълно магнезия от растителни храни. Причината е, че растителните храни съдържат фитинова киселина, която намалява бионаличността на магнезий и други минерали.