Колко чаши кафе са полезни

Много хора пият кафе само защото тази ароматна напитка перфектно им помага да се събудят и да се развеселят по-бързо, а в същото време малко хора знаят, че кафето може да предпази и от много различни заболявания! Основната стойност в този случай се дава на броя изпити чаши от тази ободряваща напитка! Какви точно са ползите, които получава човешкият организъм от първата и с всяка следваща изпита чаша кафе?

Една чаша кафе
След като изпие само една чаша кафе, човек може не само да се развесели – установено е, че в този случай кафето стимулира и работата на червата, подобрявайки значително микробиома му! Една чаша силно кафе съдържа около сто милиграма кофеин, надарен със способността временно да блокира действието на аденозин – този химикал има важна роля в процеса на заспиване. И точно поради това човек изпитва прилив на енергия и безпрецедентна бодрост! Освен това една чаша кафе стимулира процесите на свиване на мускулите, разположени в долните черва, като по този начин допринася за много по-доброто му изпразване – 29% от любителите на кафе, участвали в анкета по съответната тема, честно признават, че след сутрешна чаша от ароматна напитка винаги ходят до тоалетната. И което е особено забележително, подобен ефект, най-често настъпващ след около четири минути, може да предизвика не само обикновено кафе, но и кафе без кофеин! Но точните причини за това явление все още не са установени! Също така, хората, които пият една чаша филтрирано кафе на ден, постепенно подобряват състава на чревния си микробиом, тоест общността от микроорганизми, живеещи в червата – при редовна консумация на кафе, много повече бактерии, надарени със способността да произвеждат намаляващи възпалението вещества се образуват в храносмилателния тракт. И това е, защото филтърното кафе е чудесен източник на ценно растително съединение, наречено хлорогенна киселина – тази киселина действа като пребиотик, като е чудесна храна за добрите чревни бактерии!

Две чаши кафе
Пиенето на две чаши кафе всеки ден може да се похвали със способността да предпазва сърцето и да повишава издръжливостта, което също е важно. Според изследвания рискът от сърдечна недостатъчност в този случай се намалява с цели тридесет процента – това се дължи на факта, че кофеинът има способността да подобрява чувствителността на тъканите към инсулин, а също така регулира водния баланс в тялото и в всеки възможен начин допринася за нормализирането на нивата на кръвната захар. И още две чаши кафе, изпити през деня, помагат за значително подобряване на физическата работоспособност, освен това стимулиращият ефект на кофеина върху човешката нервна система перфектно помага за облекчаване на физическото натоварване и облекчаване на умората!

Три чаши кафе
И в този случай основното предимство ще бъде намаляването на риска от болест на Паркинсон и инсулт! Рискът от развитие на болестта на Паркинсон е намален с 28% и това се дължи на способността на кофеина да подпомага поддържането на нормални нива на невротрансмитера допамин в мозъка – както знаете, при болестта на Паркинсон това е именно намаляването на нивата на допамин което се случва на първо място. А допаминът участва пряко в контрола на двигателната активност! Освен това хората, които пият три чаши кафе на основата на смляно кафе дневно, имат 21% по-нисък риск от инсулт, 17% по-нисък риск от смърт от различни сърдечно-съдови заболявания и 12% по-нисък риск от преждевременна смърт като цяло! Това е в сравнение с хора, които изобщо не пият кафе! Антиоксидантите, съдържащи се в кафеените зърна, както и редица други биологично активни съединения, спомагат за постигане на подобни показатели – всички те осигуряват надеждна защита на артериите от увреждане, което води до различни сърдечни заболявания и инсулти!

Четири чаши кафе
Снабдяването на тялото с хранителни вещества и предпазването от затлъстяване на черния дроб е основният ефект от четири чаши черно кафе. От тях човек може да извлече до 1150 mg калий (това е повече от половината от препоръчителната дневна доза и, между другото, дори четири не много големи банана ще имат по-малко калий!), до 100 mg магнезий ( около една четвърт от препоръчителната дневна доза) и 9 mg ниацин или витамин B3 (отново повече от половината от препоръчителното количество)! Освен това хората, които пият четири чаши кафе на ден, имат 19% по-нисък риск от неалкохолно мастно чернодробно заболяване и 21% по-нисък риск от рак на черния дроб. Особено полезна в този случай ще бъде напитка, приготвена от смляно кафе – това се дължи на мощния му противовъзпалителен ефект. Да, и също така е много полезно за хора, които вече страдат от различни чернодробни заболявания, да пият кафе, тъй като то съдържа вещество, наречено параксантин, което се образува в процеса на метаболизиране на кофеина в черния дроб – това вещество значително забавя образуването вътре в него. най-важноорган, доставящ много проблеми с белези.

Пет чаши кафе
В такива количества кафето може да помогне за предотвратяване на развитието на диабет тип 2! В сравнение с хората, които не пият кафе, хората, които редовно пият поне пет чаши кафе на ден, имат 29% по-нисък риск от диабет тип 2! Това се дължи на факта, че съдържащите се в кафеените зърна хлорогенни и кафеени киселини предотвратяват образуването на амилоидни протеинови отлагания в панкреаса и е известно, че тези отлагания унищожават клетките, произвеждащи инсулин!

Шест чаши кафе или повече
Основното предимство в този случай ще бъде намаляването на риска от развитие на подагра – колкото повече кафе пие човек, толкова по-малка е вероятността някога да получи подагра! Това изключително неприятно заболяване възниква в резултат на метаболитно нарушение, при което в ставите на човек започват да се отлагат кристали пикочна киселина. А при жените, които пият по шест или повече чаши кафе дневно, рискът да получат подагра през следващите дванадесет години се намалява с 57%, докато при мъжете тази цифра е още по-висока и възлиза на цели 59%! Въпреки това, дори с четири до пет чаши кафе на ден, ефектът също ще бъде доста добър – 40% намаляване на риска от развитие на подагра! В същото време може да се говори за най-изразения ефект при пиенето на кафе с кофеин, тъй като хлорогеновата киселина, съдържаща се в кафеените зърна, е надарена със способността много прилично да намалява нивото на пикочна киселина в кръвта!

Въпреки това, пиенето на твърде много кафе в преследване на здравето също не си струва, тъй като в този сценарий можете да получите точно обратния ефект – важно е да не забравяте, че за повечето възрастни най-оптималният дневен прием на кофеин е около 400 mg на ден., което е еквивалентно на четири чаши кафе! И още повече, в никакъв случай не трябва да се отхвърля такъв важен показател като индивидуалната чувствителност към кофеин!