Как да подсилим имунитета през зимния период?

имунитет

Отслабената имунна система крие много рискове за човешкия организъм. През есента често става въпрос за вируси, сезонен грип, коронавирус, настинки. А когато имунитетът ви не е в добра форма, те може да бъдат доста опасни.

Ако искате да научите как да подсилите имунната си система и да боледувате значително по-рядко, то сте попаднали на правилното място. В този материал ще ви запознаем с полезните хранителни вещества, витамини и минерали, които да приемате за тази цел, както и от къде да ги може да ги набавите.

Кои хранителни вещества са важни за имунната система?

Всички клетки в тялото се нуждаят от добро и пълноценно хранене, за да функционират оптимално. Различните клетки в имунната система могат да бъдат подсилени чрез прием на правилните витамини, минерали и храни, богати на антиоксиданти. Разнообразната и богата диета е най-добрият начин да получите хранителните вещества, които помагат за укрепване на имунната система.

Витамин А е важен за регенерацията и поддържането на кожата и лигавиците в стомаха, червата и дихателните пътища – те действат като първа линия на защита срещу бактерии и вируси. Витамин А се намира в тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, лапад), броколи, зеле. Червени и оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, червени чушки и кайсии, риба, яйца, млечни продукти.

Витамин B6 помага за производството, както на антитела, така и на бели кръвни клетки, които циркулират в кръвта и са част от имунната система. Витамин B6 също е необходим за производството на хемоглобин (червени кръвни клетки), вещество, което е важно за транспортирането на кислород в тялото. Витамин B6 се намира, наред с други неща, в зърнени и бобови растения, зеленолистни зеленчуци, горски плодове, свинско месо, яйца, сирене.

Витамин С помага за поддържане на нормалната функция на имунната система. Витамин С е необходим, когато тялото произвежда антитела, които предпазват клетките на тялото от инфекции. Витамин С се намира в цитрусовите плодове, черен пипер, броколи, спанак, ряпа, картофи, домати, ягоди, боровинки, касис и шипки.

Витамин D помага за поддържане на баланс в цялата имунна система и в червата. Той може също да помогне при възпаление и автоимунни заболявания – състояния, при които имунната система атакува собственото си тяло. Витамин D се намира, наред с други полезни вещества, в – мазни риби като сьомга, скумрия, пъстърва и херинга. Мазната риба също съдържа омега 3, която може да има противовъзпалителен ефект и да помогне за намаляване на възпалението. Но най-важният източник на витамин D е слънчевата светлина. Ето защо ние ви съветваме да се опитате да прекарвате поне 20 минути навън.

Магнезият е важен за няколко процеса в имунната система и наред с други неща, поддържа функцията на белите кръвни клетки. Магнезият не се образува сам в тялото, така че трябва да се набави с разнообразна диета и хранителни добавки. Ето някои подходящи храни – зеленчуци, овесени ядки, бадеми, млечни продукти.

Цинкът поддържа стабилна цялата имунна система. Той също е необходимо хранително вещество за заздравяването на рани и за доброто състояние на кожата. Цинкът също е важен за тялото, като може да го набавите в организма си с помощта на – зърнени продукти и бобови растения, млечни продукти, риба, говеждо месо, морски дарове.

Билките – изпитан метод от векове

Билките определено са един от методите, които помагат на поколения наред. Може да се каже, че има ли проблем, то има и билка, която да помогне за неговото решаване. Разбира се, има и такива, които спомагат за подсилването на имунната система. Едни от най-полезните за целта са куркумата, цейлонска канела, джинджифил, черен пипер и стевията. Билките могат да бъдат прекрасно допълнение към вашето ежедневие.

Има много начини за подсилването на имунната система, а по това време на годината е задължително да се заемете с тази задача. Здравословната и пълноценна диета, активният начин на живот, достатъчното количество сън и ниските нива на стрес, са едни от основите. Но винаги може да си дадете малко преднина като добавите витамини, добавки, билки в ежедневната си рутината.