Що е то ЛИОСЕЛ?

5 октомври 2017
Що е то ЛИОСЕЛ?

РЕВОЛЮЦИОННИ ФИБРИ В ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ

Лиосел е влакно, извлечено от дървесна целулоза. Той е еднакво устойчив както в сухо, така и в мокро състояние, за разлика от вискозата, например, която губи между 40 и 60% от своята здравина, когато е мокра. Използването на лиосел не е толкова широко разпространено на пазара, тъй като е много скъп, независимо че е органичен продукт и е биоразградим. Нишките лиосел се получават чрез серия от химически процеси на дегенерация на целулоза. Ето защо той се счита за изкуствено влакно. След появата на лиосел в края на миналия век, са разработени множество възможности за неговото приложение.

Tencel© е регистрираното търговско наименование на лиосел. Произвежда се от австрийската фирма Lenzing AG. Всъщност, лиосел е повече познат с името на марката “Тенсел”. Според Майкъл Кининмонт (Michael Kininmonth), говорител на Lenzing Fibers, “смесеният състав на плата трябва да бъде минимум от 30% Tencel ®, за да може да се използва името на марката.”

Той е изключително мек като материя, не се мачка, поддържа се лесно и може да се пере в пералня. Ето защо е предпочитан от много от производителите на специализирани дрехи за бременни и кърмене — облекла, които се ползват интензивно и трябва да могат бързо и лесно да се подготвят за следваща употреба.

Въпреки че се използва предимно за направата на дрехи, има и друго приложение. Тъй като е доста издръжлив, от него се правят лентите за конвейери, бандажи за медицински цели и др.

В модната индустрия лиосел също има различни превъплъщения. В някои случаи той наподобява деним или велур. Често е наричан молескин. Лиосел може да се изработи така, че да прилича на вълна, памук, изкуствена коприна. Облеклата, изработени от лиосел са доста скъпи — една блуза може да достигне 100 щ.д.

Източници:
http://www.fashion-lifestyle.bg/textiles_broi25
http://organichno.com/ustojchivata-alternativa-na-pamuka/


"How I overcame my fear of breastfeeding in public" - превод от Английски език: ZaMama.eu

прочети още

Случайни мнения из случайни форуми, но неслучайно "ЗА!" дрехите за кърмене

прочети още
Полезни връзки
9 септември 2017

Как да се свържете с...

прочети още

Следвайте съветите, за да сведете до минимум риска от раздразнение на кожата

прочети още
След изпирането
26 септември 2017

Как да третирате Вашето пране след изпирането

прочети още

При правилно зареждане на Вашата пералня можете да спестите пари и електроенергия

прочети още

Открийте как да сортирате и третирате предварително Вашето пране

прочети още
Грижа за дрехите
26 септември 2017

Какво означават най-разпространените символи за поддръжка на дрехите

прочети още

Какво да сложим в багажа за болницата

прочети още