Шал за кърмене или блуза за кърмене?

23 август 2018
Шал за кърмене или блуза за кърмене?

Кое да изберем?
Наблюдават се две крайности в предпочитанията на кърмещите майки по отношение на тяхната визия по време на кърмене на публични места. Едните кърмят без притеснение, независимо къде са, как ги гледат околните, с какво са облечени и колко са разголени по време на кърменето. Други пък се притесняват да кърмят извън дома без нужното облекло и/или аксесоари или изобщо не кърмят навън пак по същата причина. Съобразяват изцяло дневните си ангажименти, разходки, пазаруване, социален живот с кърменето или по-точно кога да се приберат или въобще дали да пропуснат излизане заради кърменето. А то при новородените заема мноооого голяма част от денонощието. Означава ли това да не излизате за повече от половин-един час през първите месеци след раждането?

Решението – подходяща екипировка за удобно и дискретно кърмене!
Вариантите – от шалове за кърмене през специализирани дрехи за кърмене до направи-си-сам облекло за кърмене.

Ако единствената причина да не кърмите извън дома е притеснението ви от прекаленото разголване и съответно от критичните или смутени погледи на минувачите, то дрехите за кърмене са много добра алтернатива на шаловете за кърмене. Ако ли пък малко гола гръд и разкопчано деколте не са ви проблем, а по-скоро ви е грижа за спокойствието на сучещото мъниче, то шаловете за кърмене, наричани още слинг-престилка за кърмене, покривало за кърмене или пончо за кърмене, биха ви свършили добра работа.

В повечето случаи кърмещите жени, които са запознати със съществуването на специализирани дрехи за кърмене, ги предпочитат пред шаловете за кърмене, както и пред това да съсипят ежедневните си дрехи от раздърпване, провисване и всякакви други деформации, свързани с осигуряването на достъп до гърдите (но това последното е отделна тема). Кърмаческите дрехи са удобни и изключително подходящи за кърмене на обществени места по ред причини: осигуряват на кърмачето лесен достъп до гърдата, посредством малки отвори – така коремът и деколтето ви остават покрити; дрехата не се разпъва; кърменето протича дискретно, все едно просто сте гушнали бебето си; нямате нужда от допълнителен аксесоар, за да покривате себе си или бебето; отворите за кърмене са добре прикрити, което позволява дрехата да бъде носена при различни поводи без да се набива на очи специфичната ѝ функция (има различни модели – ежедневни, спортни, елегантни, официални и т.н.) и др.

От друга страна, кърмачките, които са избрали да използват шал за кърмене, са го предпочели именно заради запазване на интимността между мама и бебе по време на кърмене. За тях престилката за кърмене няма толкова функция да скрие гърдите на майката, колкото да осигури на бебето спокойствие и уединение. Тези майки са преценили, че ако мъничето лесно се разсейва, покривалото помага шумът и навалицата да не отвличат вниманието му от сукането.

Да не забравяме и чисто материалната страна на въпроса. Да отделим допълнителна сума пари за специален шал за кърмене, вместо да приспособим и използваме най-обикновен ежедневен дамски шал, наличен в гардероба на всяка жена, избран според стила ѝ, красив, ефирен, модерен, шал, който е харесала за себе си и така или иначе използва, независимо от спецификите на бременността или майчинството, за някои би се сторило излишно. Или с бебешка пелена – нещо винаги подръчно и доста по-дискретно от една престилката за кърмене, обгръщаща и вас и бебето. С пелената можете да покриете тази част от гърдите, за която се притеснявате, че е прекалено разголена, без да покривате главичката на бебето.

Много майки намират покривалото за кърмене, освен за излишно, и за опасно. Най-вече защото главичката на бебенцето е покрита и това е крайно нездравословно за новородените, особено в жегите. Бебето може сериозно да се претопли. А и оставайки скрито под покривалото, докато суче, майката няма възможност да го наблюдава директно. Други ще кажат, че, напротив, престилката за кърмене е удобна, няма опасност бебето да се задуши, а и рингът в горния ѝ край позволява на майката да го вижда. Разни хора, разни мнения! За някои шаловете за кърмене са абсурдни, но за други те спасяват кърменето. Същото може да се каже и за дрехите за кърмене… и за дрехите за бременни (дали да похарча куп пари за дрехи за бременни или да използвам стария анцуг на мъжа ми – пак друга тема)… както и за всеки един аспект от нашия живот – ненужното за един е съкровище за друг! Всичко се свежда до кое-е-най-добро-за-мен, кое-ми-върши-работа-на-мен. Няма правилно и грешно. Има работещо и неработещо. Подходящо и неподходящо.

В крайна сметка всичко е въпрос на усещане. Ако не ви е комфортно без да се покриете, не сте длъжни да кърмите под напрежение или да посегнете към шишето с адаптирано мляко, само за да демонстрирате липса на притеснение. С престилка или без, по-важното е бебето да получава своята хранителна порция нежност и гушкане на поискване, а не по график, майката да е спокойна и свободна да излиза, да пътува, да не бърза, да не се ограничава от времето и мястото.

Ние сме привилегировани да живеем във време на развито и разнообразно производство. Индустрията осигурява пребогат избор от стоки за наше улеснение. Наличието на избор не трябва да ни обърква, а да ни радва – достатъчно е само да се информираме добре и да изберем.

То пък ще излезе, че шалът за кърмене и блузата за кърмене не са чак толкова различни. Все пак играят в един отбор – този на доволните накърмени бебета и техните спокойни майки!


"How I overcame my fear of breastfeeding in public" - превод от Английски език: ZaMama.eu

прочети още

Случайни мнения из случайни форуми, но неслучайно "ЗА!" дрехите за кърмене

прочети още
Полезни връзки
9 септември 2017

Как да се свържете с...

прочети още
Що е то ЛИОСЕЛ?
5 октомври 2017

Устойчивата алтернатива на памука

прочети още

Следвайте съветите, за да сведете до минимум риска от раздразнение на кожата

прочети още
След изпирането
26 септември 2017

Как да третирате Вашето пране след изпирането

прочети още

При правилно зареждане на Вашата пералня можете да спестите пари и електроенергия

прочети още

Открийте как да сортирате и третирате предварително Вашето пране

прочети още
Грижа за дрехите
26 септември 2017

Какво означават най-разпространените символи за поддръжка на дрехите

прочети още

Какво да сложим в багажа за болницата

прочети още