Доставка и връщане

Доставката се извършва чрез пощенските услуги на фирма Еконт Експрес ООД.

Адрес на доставка:
Можете да избирате между офис на Еконт или посочен от Вас адрес на територията на България.
Цената на доставката се изчислява в реално време от системата на Еконт и се добавя към стойността на Вашата поръчка.

Срок на доставка:
За населени места с офис на Еконт – до 2 работни дни от приемане на Вашата поръчка
За населени места без офис на Еконт – до 4 работни дни от приемане на Вашата поръчка

Плащането се извършва с наложен платеж при доставката на Вашата поръчка.
Дължимата сума се предава директно на куриера, служител на фирма Еконт Експрес ООД.
Можете да се възползвате от опцията "Преглед на пратката преди плащането ѝ".

Отказ от приемане на доставка:
Ако откажете да приемете продукта в момента на доставката, следва да заплатите на куриера само сумата за връщане на пратката, съгласно тарифата за пощенски услуги на фирма Еконт Експрес ООД.

Връщане на закупена стока:
Ако вече сте закупили продукта и сте заплатили неговата стойност и доставка, следва да заявите писмено желанието си за връщане на продукта като ни изпратите попълнен стандартния формуляр за упражняване на правото на отказ от договора съгласно Приложение № 6 от ЗЗП на имейл info@zamama.eu до 14 дни от датата на доставката. Крайният срок за връщане на продукта се счита за спазен, ако ни изпратите или предадете продукта обратно преди изтичането на 14-дневния срок от упражняване правото си на отказ. След като получим върнатия продукт и се уверим в неговата непокътнатост, ще възстановим сумата по Вашата поръчка: 1) по банков път, на посочена от Вас банкова сметка; 2) с паричен превод по фирма Еконт Експрес ООД, на посочен от Вас адрес или 3) ще я приспаднем от следваща Ваша поръчка. Разходите за връщане на доставените стоки са за сметка на клиента.
За да приемем продукта обратно, е необходимо да го предадете на куриера с неговата оригинална опаковка с етикет и касова бележка, без каквито и да било следи от употреба, повреда или третиране от Ваша страна!
Молим Ви да връщате САМО продукти, за които сте сигурни, че отговарят на условията за връщане на стока и нямат нанесени дефекти след като са Ви били доставени. Например, ако продуктът е бил изпран, ако има разшити шевове, ако е скъсан/раздърпан или др., Ви съветваме да не го изпращате изобщо, за да си спестите допълнителни разходи.


Вижте също и Общите условия на ZaMama.eu или се свържете с нас на посочените контакти.