Проблеми със съня

Нарушението на съня се отразява негативно на благосъстоянието и настроението. Добрият сън е от съществено значение за поддържане на добро здраве и нормална памет. По време на нощна почивка натрупаната през деня информация преминава от краткосрочна към дългосрочна памет.

Безсънието увеличава забравата, влошава възприятието и вниманието. Всеки, който се сблъсква с безсъние, знае колко трудно е да поддържа нормално работоспособност и внимание през работния ден.

Сънят се нарушава по много причини, но във всеки случай те трябва да бъдат премахнати. Разбира се, можете да си купите хапчета за сън в аптеката. Трябва обаче да се помни, че те могат да се приемат само след консултация с лекар, тъй като имат много странични ефекти и, което е важно, могат да предизвикат пристрастяване.

За връщането на нормалния сън е необходимо да се борим комплексно. Тук всичко е важно – здравословното състояние, настроението, начинът на живот, храненето.

Всеки знае за здравословната и нездравословната храна. Оказва се, че има храни, които насърчават добрия сън, и храни, които, напротив, пречат да спите спокойно.

Пълнозърнестите храни насърчават добрия сън. Например кафяв ориз. Кафявият ориз е с високо съдържание на триптофан, което повишава нивата на серотонин и мелатонин. Серотонинът е хормон, който успокоява нервната система. Хормонът мелатонин предизвиква сън и се произвежда на тъмно. Ето защо е толкова важно да спите в тъмна стая.

Пълнозърнестите храни се препоръчват да се ядат сутрин – за закуска или обяд, но не и за вечеря.

Зеленчуковите супи и зеленчуците на пара също имат успокояващ ефект. Поради продължителната термична обработка съдържанието на нишесте и захар в тях се намалява и тялото ги усвоява доста лесно.

Доказано сънотворно е топло мляко с мед. Но няма да има положителен ефект, ако го хапнете с кифлички или бисквитки.

Не яжте студени храни преди лягане. Когато ядем студена храна, тялото изразходва допълнителна енергия, за да затопли храната до телесната температура. Лягате и тялото не може да се отпусне.

Не се препоръчва да се ядат мазни протеинови ястия вечер. Продуктите, съдържащи животински протеини, стимулират организма. Най-доброто време за консумация е сутрин или следобед.

Червеното месо е с високо съдържание на тирозин, който повишава хормона адреналин в организма. Адреналинът възбужда, повишава тонуса, което изобщо не допринася за бързото заспиване.

За да облекчи раздразнителността, умората, да се отървете от безсънието, тялото се нуждае от магнезий, витамини от група В (В1, В6, В12). Тези полезни вещества могат да бъдат получени от ядки и сушени плодове, зърнени и бобови растения, морски дарове и риба.

Сладкиши – сладкиши, торти, по-добре е да не ядете вечер, не само поради страха от наднормено тегло. Тези закуски съдържат бързи въглехидрати, които предизвикват енергиен взрив. И преди лягане все пак е желателно да се държите по-спокойно!

Яжте плодова салата, облечена с кисело мляко за десерт. Такива салати са източник на витамини и фибри. Плодовете и киселото мляко подобряват работата на стомаха и червата. Но е известно, че при стрес и безсъние работата на тези органи се нарушава.

Някои билкови настойки, отвари, чайове имат лек успокояващ ефект и не предизвикват пристрастяване.

Ако имате проблеми със съня, помага отвара от мента, майчинка, валериана и шишарки от хмел.

Смесете 3 части билка мента и майчинка, 2 части коренище на валериана и шишарки от хмел. Залейте 1 супена лъжица от колекцията с 300 г вряща вода, загрейте на водна баня за 15 минути, охладете. Прецедете, добавете преварена вода до първоначалния обем. Пийте по 100 г три пъти на ден.

Липовият чай има добър успокояващ ефект. 1 ч.л цветя от липа се заливат с 200 г вряща вода, оставят се за 10 минути, добавя се 1 ч.л. пчелен мед.

Запасете се с етерични и мастни козметични масла. Етеричните масла от лавандула, нероли, маточина, кипарисова лайка, хвойна, кедър, ванилия имат релаксиращ ефект. Можете да използвате всяко едно масло или да приготвите смес от масла. Смес от масла има по-силни свойства. Не е необходимо да приемате всички масла наведнъж. Достатъчно 2-5 разновидности.

1 начин
Намокрете памучен тампон с етерично масло (5-7 капки) и го поставете близо до леглото (0,5 метра).

2 начин
Пригответе смес за масаж: в 1 ч.л. тлъсто козметично масло (бадемово или прасковено и др.), добавете 5 капки етерично масло. Преди лягане направете лек масаж на слепоочията, мидите на ушите, шията, стъпалата).

Важно! Пригответе масажната смес непосредствено преди употреба, тъй като етерът от маслата изчезва много бързо. Когато смесвате масла, бързо затваряйте капачките на бутилките!

Топла ароматна вана
Преди лягане вземете топла вана (36 градуса) с 15 капки етерично масло, разтворено в 1 с.л. лъжица морска сол или сода. Вземете вана за не повече от 20 минути.

Използвайте за ароматна баня всяко едно етерично масло или смес от масла (по ваша преценка). Ако решите да приготвите смес от масла, имайте предвид, че броят на капките не надвишава 15. Да речем 5 капки масло от лавандула + 4 капки кедрово масло + 6 капки масло от маточина.

Докато се къпете, водата не трябва да покрива гърдите! Нямам нужда от чиста вода след ароматна баня! Препоръчително е водата да попие в кожата.

Правете вечерни разходки, за да подобрите съня. Излезте на чист въздух и се разходете поне половин час (повече е добре дошло).