Недостиг на магнезий

Дефицитът на магнезий, съответно, се проявява в мускулни спазми, напрежение, крампи – такива симптоми са особено нежелателни по време на менструация и бременност.
Симптоми на магнезиев дефицит по време на бременност

Бременността и кърменето са важни периоди в живота на жената, през които нуждите на организма от магнезий се увеличават. Първите признаци на магнезиев дефицит по време на бременност могат да бъдат мускулни крампи, чести запек и крампи в мускулите на прасеца. Влиянието на състоянията с магнезиев дефицит върху развитието на усложнения при бременност се счита за признато. Според редица изследвания достатъчното снабдяване на тялото на майката с магнезий създава основата за пълноценното износване на плода и раждането на здраво дете. Препоръчителният дневен прием на магнезий за бременни е 310-350 mg. Жените, които кърмят, се нуждаят от още повече магнезий – препоръчителният дневен прием на магнезий за кърмачки е около 390 mg.
Магнезиев дефицит и предменструален синдром

Според Германското дружество по хранене оптималният дневен прием на магнезий за възрастни жени е 300-310 mg. Напоследък в развитието на предменструалния синдром дефицитът на магнезий е от голямо значение. Дефицитът на магнезий по време на менструация увеличава менструалната болка, коремните спазми и предменструалния синдром. Следователно, ако изпитвате силна менструална болка, причината може да е дефицит на магнезий в организма.
Кои храни са с високо съдържание на магнезий?

Ежедневната нужда на тялото от магнезий може да бъде задоволена с балансирана диета. Високо съдържание на магнезий в ядките (кашу, кедрови ядки, бадеми, орехи), зърнени храни, пълнозърнест хляб, бобови растения, млечни продукти. Страхотна новина за любителите на шоколада: натуралният черен шоколад съдържа малко над 200 mg от елемента, докато какаото на прах е с още по-високо съдържание на магнезий – 440 mg. А тези, които дори понякога пият алкохол, трябва да бъдат нащрек, защото това може да е причина за магнезиев дефицит. Причината е наличието на диуретичен ефект при пиене на алкохол, в резултат на което може да се увеличи отделянето на магнезий и други важни биофактори, като минерали, витамини, микроелементи.