Как ще изглежда здравеопазването след 100 години

Здравеопазването се развива все по-бързо с всяка изминала година. Нови технологии, възможности за лечение и модели с изкуствен интелект навлизат в болниците по целия свят.

Списание Becker’s Hospital Review помоли няколко човека, изградени като водещи лидери в медицината да споделят каква е тяхната гледка точка за бъдещето на здравеопазването след 100 години:

Тони Амбрози. Старши вицепрезидент и главен дигитален и информационен директор на компания Baptist Health South Florida.

„Сто години са много дълго време за прогнозиране на каквото и да било. Особено като се има предвид експоненциалният темп на развитие на технологиите, биоинженерството и медицината. Но мисля, че ще видим редица тенденции, които вероятно ще се случат през следващите 50 години или дори след по-малко време:

– Здравеопазването и благосъстоянието ще бъдат персонализирани до крайност. Те ще бъдат управлявани от лична геномика. Ще има и непрекъснато и цялостно наблюдение в реално време, базирано на различни сензори, носени или имплантирани. Вероятно ще се появят и фиксирани диагностични устройства в домовете на хората.

– Изкуствен Интелект въз основа на данните в реално време, ще диагностицира аномалии и страдания. Ще осигурява непрекъснато лечение и ще го коригира.

– Различни заболявания, включително рак, ще бъдат или напълно избегнати чрез генна терапия, или ще бъдат лекувани чрез биомедикаментозно лечение.

– Роботи с изкуствен интелект ще извършват операциите, но само ако те са необходими.

– Болниците ще бъдат рядко изключение, а не норма за грижи.

Силно вярвам, че всички тези тенденции заедно ще доведат до много по-дълъг и по-висококачествен живот на хората.“

Скот Арнолд. Изпълнителен вицепрезидент и ИТ директор на Общата болница в Тампа (Флорида) говори по темата за прогреса на здравеопазването:

„Очаквам в нашето близко бъдеще изкуственият интелект да продължи да играе помощна роля на клинични и административни позиции, както го прави днес. Но дори и по-добре.

Изкуственият Интелект, използван правилно, трябва да поддържа по-бързи решения за клинична диагноза и лечение чрез обобщаване на данни за милисекунди и заместване на забавянето, което съществува за намиране и събиране на информация, и нейния преглед и осмисляне.“

 

Още медицинска информация, може да откриете в секцията за здравни новини тук.