За брака, секса и чудесата

Майка ми е много горда от факта, че държи сегашния си съпруг в стегнати юзди. Настоящият съпруг й се обажда по 15-27 пъти на ден, нарича й мама (както и аз), не взема никакви решения без нейното одобрение и през последните двадесет години от брака им тя почти не е спечелила повече от своите шестдесет години. старата майка печели за една година. Трябва да се каже, че и двамата са доста доволни от тази ситуация.
Моите свекърви са съвсем различни. Техният свекър е носител на железни юмруци, осигурява всички, дава заповеди и прави абсолютно всичко, което му харесва. Свекървата непрекъснато се оплаква от живота, избухва в парещи сълзи поне два пъти седмично повече от четиридесет години подред, но дори не се е опитала да се разведе и да живее за собствено удоволствие. В началото изглеждаше, че е необходимо да се отглеждат деца. Сега изглежда, че самотната старост е на прага.

И майка ми, и свекърва ми, въпреки всичко, са относително успешни в брака си. Така мислят те самите, техните съпрузи, техните роднини и приятели. Това е така, защото в Русия бракът, изграден върху контрол, е норма. В крайна сметка е възможно да се контролира не само със сила, но и със слабост. Въображаемата безпомощност на възрастна и здрава жена не е нищо повече от умело манипулиране на другите.

Контролът е тема, която се върти в главата ми от много години. Откакто разбрах, че изграждам отношенията си с мъжете в много отношения с помощта на власт и манипулация. Разбираемо е, просто нямах шанс да овладея някакъв друг модел на отношения. Преди това го нямаше. Сега тези шансове се появиха. Благодарим за това на Училището за истински жени в центъра за обучение.

В крайна сметка, веднъж се опитах да отида до тази светлина в края на тунела, без всъщност да имам никакви ориентири. Виждал съм отношения, изградени на доверие, само по телевизията. Но успях да ги съживя. И дори да живеят дълги девет години в същите тези партньорства. Това е, когато има лична свобода, уважение към нуждите на другия, искреност, съвместно личностно развитие, емоционална близост, лоялност и т.н. Но най-важният бонус лично за мен от такава връзка беше сексуалното влечение, което не избледнява с годините. Но сексът в дълъг брак се смята от мнозина за измислица или чудо. И истината е, че много чудеса са по силите на нас, жените.