Деца с аутизъм и депресия … или е само дефицит на витамин В12? Гледната точка на Сали Пачолок

Сали Пачолок, опитна медицинска сестра в областта на спешната помощ с над две десетилетия опит, днес тя е в центъра на вниманието благодарение на своята книга, посветена на значението на витамин B12 за човешкото здраве. Завършила с отличие и притежаваща бакалавърска степен от Университета на Уейн, Пачолок има дългогодишна практика в медицината, специализирайки се в кардиопулмоналнареанимация и педиатрична помощ. Тя се превръща в защитник на разпознаването на дефицита на витамин B12 след преживян личен опит. Той я води до самодиагностициране на състоянието, след като професионалистите са пропуснали да го идентифицират.

 

Пачолок и нейният колега д-р Джефри Стюарт разкриват, че дефицитът на B12 е широко разпространено състояние, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително неврологични и психични разстройства.Някои от тях често се диагностицират погрешно като депресия, аутизъм или деменция. Те подчертават важността на ранно откриване и лечение на дефицита на B12, който може да бъде предотвратен с прости методи като скрининг и подходяща терапия.

 

В интервюто Пачолок подчертава критичната роля на витамина в поддържането на здравословни състояния на мозъка, нервната и кръвоносната система. Тя разяснява, че нервните и психиатричните изменения могат да настъпят преди промените в кръвта, което прави важно изследването за дефицит на B12 при пациенти със симптоми на ментални разстройства или неврологични проблеми.

 

Допълнително, Пачолок обръща внимание на специфични групи с по-висок риск от дефицит на B12, като вегани и вегетарианци, поради липсата на витамин B12 в растителните продукти. Тя съветва редовно тестване и приемане на B12 като добавка за предотвратяване на потенциално сериозни последици за здравето.

 

Като се фокусира върху предотвратяването и образованието, Пачолок призовава за повишаване на осведомеността относно дефицита на B12 и промяна в медицинската практика за по-добро разпознаване и лечение на това състояние. Тя изразява надежда, че България и други страни могат да направят значителни стъпки в предотвратяването на здравните проблеми, свързани с дефицита на B12, спестявайки значителни средства за здравеопазване и подобрявайки качеството на живот на множество хора.