Грижа за ноктите на краката

Ние се грижим за ноктите на ръцете си много по-внимателно от ноктите на краката си. Все пак ръцете се виждат. Но често няма достатъчно време за следване на ноктите на краката и известно желание.

Когато ходенето внезапно причини болка в пръста на крака, трябва да се погрижите за ноктите си възможно най-скоро.

Врастналият нокът на крака е много досаден проблем. Когато нокътът започне да расте в меките тъкани на пръста, има малко удоволствие, тъй като болката често се усеща. В напреднали случаи врастналият нокът може дори да направи невъзможно движението.

За да избегнете проблема с врастналия нокът, трябва да подстрижете ноктите си правилно. Ноктите на краката се изрязват равномерно и прави, като леко заоблят страничните ъгли, които влизат в контакт с кожата.

Неприятен проблем често се появява при подрастващите, които искат да доведат ноктите си до съвършенство! Изрязват много внимателно ноктите си в ъглите, придавайки им заоблена форма.

Нокътното легло на пръстите на краката е така подредено, че при рязане е трудно да се изреже самият ъгъл. По правило в него остава малък триъгълен гръбнак. Заедно с нокътя, трънът расте. Той наранява меките тъкани на пръста, като по този начин причинява значителна болка. Ако носенето на тесни обувки се присъедини към неприятностите, болката ще бъде още по-силна. Може да започне възпалителен процес с нагнояване.

За да избегнете подобни проблеми, следвайте две препоръки:
1. Изрежете ноктите на краката си по права линия, а не по заоблена линия.
2. Не носете тесни обувки. Дайте предпочитание на обувките от естествена кожа.

Сериозен проблем често се появява дори при малки деца. Разбира се, вината за това е на възрастните, които режат ноктите на децата си по грешен начин или им избират лоши обувки.

В повечето случаи майките закръгляват острите ръбове на нокътя, като същевременно го оставят изправен. Случва се нокътът да расте интензивно в ширина или инфекция от необработена ножица да попадне в кожните разрези. Това заплашва с възпаление, подуване на пръста. Често такава неприятност става причина за изкривяването на нокътната плоча.

Родителите трябва да помнят, че проблемът с врасналия пръст на крака може да възникне, когато:
• носене на прекалено тесни обувки;
• нараняване на пръста.

В риск са деца с наднормено тегло, плоски крака.

Първа помощ при проблеми с ноктите

Ако нокътът започне да расте в кожата, когато го натиснете, се усеща болка, не отлагайте решаването на проблема за по-късно.
При първа възможност направете вана за крака: изсипете гореща вода в леген. Накиснете краката си във вода за 20 минути. През това време кожата и ноктите ще се запарят добре. С помощта на дезинфекцирани ножици внимателно отрежете врасналия нокът под ъгъл. След това с козметична пила закръглете ръбовете на нокътя, така че страничните ръбове на нокътя да не могат да прераснат в съседни тъкани. След тази процедура поставете пилата за нокти под нокътя, като я насочите от центъра към страната. Внимателно натискайки нокътя отдолу нагоре, третирайте вътрешната му страна. Това ще помогне за премахване на неравности и прорези в нокътната плочка, тъй като невидимите за окото прорези могат да проникнат дълбоко в кожата.

Случва се, че времето е загубено, проблемът се влошава. Тогава не можете да правите без медицинска помощ. В продължение на много години се използват болезнени лечения, за да се отървете от враснал нокът. Особено неприятна процедура е отстраняването на нокът с увреждане на нокътното легло. Често израсналият след такава интервенция нокът беше изкривен и операцията се налагаше да се повтори. Резултатът – лечението се забави с година или дори повече.

В други случаи излишната тъкан се отстранява. Пръстът от това става по-тесен, остават множество белези.
В допълнение към естетическия проблем, по това време човек се измъчва от силна болка.

Сега много клиники практикуват двустранно изрязване на нокътната плочка. Операцията чрез радиоелектрокоагулация или с лазер се извършва под локална анестезия за 2-4 минути. Нокътната плочка се отстранява.

Най-малко травматичният метод е лазерната хирургия. Извършва се пълно саниране на огнището на гнойно възпаление на меките тъкани. Нокътните плочи и ръбът на корена на нокътя се изпаряват. Кожните тъкани не се режат.

Проблемът с врасналия нокът на крака не трябва да се приема лекомислено. Ако необходимите действия не се предприемат навреме, може да се развие гнойно възпаление на костната тъкан на фалангата на пръста. Последствията в този случай са доста сериозни.

Известно е, че състоянието на кожата, косата, ноктите може да се разбере за здравословното състояние.

При здравия човек ноктите са гладки, розови. По тях няма вдлъбнатини, вдлъбнатини, пукнатини, точки.

Чупливите жлебове или солените слоеве на пръстите ще разкажат за нарушаването на стомашно-чревния тракт и отлагането на вар.

Белите петна по меките и чупливи нокти сигнализират за липса на калций.

При гастрит, невроза нокътят придобива неравен ръб.

При лошо кръвообращение, сърдечни дефекти, белодробни заболявания ноктите придобиват синкав цвят.

Ноктите, деформирани като „очила за часовник“, ще разкажат за кислородния глад на тялото при тежки заболявания на белите дробове и сърцето.

При анемия, тежка загуба на кръв, ноктите стават бледи.